vineri, 13 februarie 2015

De ce e important să știm cum funcționează creierul?


M-aș bucura enorm dacă oamenii ar studia cu mai multă atenție felul în care funcționează creierul. Le-ar fi de un real folos și i-ar ajuta să se înțeleagă mai bine, să reacționeze mai bine. Aș fi în culmea fericirii dacă părinții ar pune mâna pe o carte și ar citi despre felul în care se dezvoltă creierul copilului lor, stadiile și etapele prin care trece până ajunge la maturitate. I-ar salva pe copiilași ăștia mici de la multe traume, ar avea șansă să crească mai frumos, armonios și chiar să-și atingă potențialul lor maxim. 

Acum ceva timp am văzut un documentar foarte bun despre secretele corpului uman pe BBC Knowledge. Atât de bun încât nu mai puteam să mă dezlipesc de lângă televizor (lucru care mi se întâmplă foarte rar). Prinsesem fix partea despre creier și etapa critică de dezvoltare de până într-un an. Erau prezentate mai multe cazuri, care sfidează logica, dintre care unul mi-a rămas în minte:
- o fetiță de câteva luni căreia i-a fost îndepărtată o porțiune din partea stângă a creierului din cauza unei boli foarte rare și care a putut să se dezvolte armonios după operație deoarece partea dreaptă a creierului a preluat toate sarcinile pe care partea stângă nu putea să le facă. Dovada de maximă flexibilitate și adaptabilitate, posibilă totuşi doar până într-un an.
Apoi, au mai prezentat câteva cazuri la fel de uimitoare:
- un bărbat pe la vreo 41 de ani care de la 13 ani nu mai vedea, din cauza unei dezlipiri progresive de retină, care a făcut pentru prima oară escaladă utilizând un aparat alcătuit dintr-o cameră video care transmitea informația cu ajutorul unui aparat cu microelectrozi care, la rândul lui, trimitea impulsuri nervoase prin intermediul salivei și ajungeai practic să vezi cu ajutorul limbii. Cool, nu?
- un alt bărbat care a beneficiat de primul transplat de mâini și îl arătau cum încerca constant să-și conecteze noile mâini la propriul corp și lucra la motricitatea fină cu niște jucării de sortat forme asemănătoare celor cu care se joacă ăsta mic. 

Și încă câteva cazuri la fel de spectaculoase. Deci, ce motive întemeiate avem de nu vrem să aflăm cum funcționează creierul nostru?

Până acum ceva timp se credea că după ce și-a atins maturitatea creierul nu mai poate învăța, că unele funcții sunt performate doar de anumite părți ale creierului. Descoperirea posibilității de forma noi circuite neuronale a revoluționat felul în care creierul era privit. Există un infinit de posibilități de creștere datorate neuroplasticități, această abilitate miraculoasă a creierul de a forma noi circuite pentru a salva abilități pierdute sau a dobândi unele noi. Plasticitatea ne dovedește cât de flexibil este creierul nostru și cât de inflexibili suntem noi ca oameni (sic!). Un punct bun de plecare poate fi Rewire your brain unde sunt la liber primele 2-3 capitole (cât să vă faceți o idee) sau un curs despre cum funcționează creierul pe Coursera sau Khan Academy.

M-am apucat de câteva zile să citesc cartea lui Daniel Siegel - The Whole Brain Child, până acum am de spus doar lucruri bune. Mie una mi se pare genială cartea, scrisă foarte ușor, cu multe exemple. Aștept să o termin pe toată ca să pot intra în mai multe detalii. Se găseşte şi aici, în română. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu